Kanelbullens dag where did you go?

Godkväll bloggen!

Sitter här på kvällskvisten och tanken slår mig hur uselt det var av mig att faktiskt GLÖMMMA kanelbullens dag.
Den var i lördags och jag åt inte en ENDA. Inte en enda väldodftande smarrig himmelsk kanelbulle, lika len mot kinden som en bebis rumpa.
Stackars kanelbullarna. Jag som stor konsument borde väl ändå ha visat min stora hyllning för dem igår. Menn näääääääää "det skiter jag i och går på fest istället". FÖRLÅT!

Lägger in en bild dedikerad till kanelbullen.


Jag och kanelbullen

************************
Recept: Finfina kanelbullar u could kill for
ca 40 st - eller 2 ganska stora- eller en jätteeeeeestor kanelbulle


75 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1.8 - 2 l vetemjöl
200 g smör, gärna osaltat
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
ev 1msk stött kardemumma

Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 ¼ dl socker
2 ½ msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel

Brödglans:
1 ägg + 1 krm salt + ½ tsk vatten
pärlsocker


Såhär fixar du dina finfina bullar:

1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade
2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37º) och rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 15 dl, allt smör i bitar, socker, ägg och salt (och ev. kardemumma). Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet börjar krypa fram - då är degen färdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 - 30 minuter. Sätt ugnen på 250 º.
9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla eller spraya de jästa bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7 - 8 minuter.

****************************


Kom ihåg! De bästa bullarna bakas med käääärlek! Lägg gärna i någon extra ingrediens i degen som du vill "offra" till kanelbullsguden. Kan t ex vara koriander, ett hårstrå eller en silverfisk. Ta något du har hemma bara! Men om du vill vara riktigt god vän med kanelguden och försäkra dig om ett fortsatt kanelbullsrikt liv bör du offra en tusenlapp, eller något annat med högt värde, t ex en bil. Eller din mama kanske. ??? 

Stay bulle!
/BIG C


Kommentarer
Postat av: Ida

Jag bakade faktiskt en massa kanelbullar, dagen före. dom var goda. om du är i Ludvika kan du springa in till Carina och hämta en bulle!

2008-10-06 @ 22:12:24
URL: http://selemo.blogg.se/
Postat av: Stefan

En silverfisk! Hoho... nice one ;)

Brukar juh hänga med några såna i mjölet direkt!....



Kul att du har en blogg... Ska försöka läsa då och då iaf Carro :D

2008-10-15 @ 20:57:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0